Lichaamsgerichte coaching

Met behulp van ademhalingstechnieken, aanraking, visualisaties  en gesprekken leer jij weer te luisteren naar de wijsheid van je lichaam, en leer je keuzes te maken die daarop afgestemd zijn. Zodat jij met bezieling het leven kan leiden dat bij jou past.

luisteren naar je lichaam

Je lichaam is je grootste vriend en een oneindige bron van wijsheid. Het is heel meegaand en probeert je op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Maar er zijn grenzen aan wat het lichaam aankan. Als je teveel vraagt van je lichaam gaat het signalen afgeven. Eerst subtiel, bijvoorbeeld met hoofdpijn, vermoeidheid of een verkoudheid die niet goed over gaat, Als je deze signalen onderdrukt met pijnstillers komt er een punt waarop je lichaam wat steviger met je gaat communiceren. Je gaat door je rug, krijgt een hernia, een ongeluk of een burn-out. Op die manier zorgt je lichaam ervoor dat je wel tot stilstand moet komen, zodat het zich in rust kan herstellen. Want je lichaam is altijd op zoek naar balans. 

Met lichaamsgerichte coaching leer je weer te luisteren naar deze signalen. Je wordt zachter en liefdevoller naar jezelf, en je gaat daardoor beter grenzen stellen. In plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen en jezelf, ga je weer leren luisteren naar die innerlijke stem, die precies weet wat goed is voor jou. 

loslaten van emotionele blokkades

Er is de laatste tijd in onze maatschappij veel aandacht voor gezond en bewust leven. Gezonde voeding, lichaamsbeweging, yoga en meditatie krijgen steeds meer aandacht. Maar toch vervallen we vaak na een tijdje gezond leven weer in oude patronen. Als we op wilskracht proberen ons gedrag te veranderen lukt dat wel voor even, maar dikwijls houdt het geen stand. Dat heeft te maken met onderliggende emotionele blokkades die in ons lichaam liggen opgeslagen. Met lichaamsgerichte coaching kom je vaak onbewuste oude pijn tegen. Onze weerstand en angst voor pijn is vaak groter dan de pijn zelf. Zodra deze pijn herkend en doorvoeld wordt, laat ze los. Dan kun je bewust andere keuzes maken en komt er een blijvende verandering in jezelf tot stand.  

leven vanuit bezieling 

Als klein kind leven we allemaal vanuit bezieling. Maar door allerlei conditioneringen en overlevingsstrategieën raken we steeds meer aangepast aan onze omgeving. Er komen lagen van wenselijk gedrag om onze ziel heen te zitten.  Ons werk, relatie, gezinsleven en sociale leven vragen dat we onze verschillende rollen vervullen. En soms passen die rollen niet meer goed bij ons. We voelen mentale onrust, zitten vooral in ons hoofd en zoeken steeds maar weer afleiding van die pijnlijk vraag: ‘is dit het nou?’. Als je zo vervreemd bent geraakt van je diepere drijfveren, weet je vaak ook niet meer welke kant je op kunt bewegen. Je hebt het gevoel vast te zitten en ziet alleen nog maar beren op de weg. Het belangrijkste is dan om uit je hoofd te komen en de stilte in jezelf te zoeken. Want je lichaam heeft haar eigen wijsheid.

Met lichaamsgerichte coaching leer je te luisteren naar die innerlijke stem, die precies weet wat jouw volgende stap moet zijn en welke stappen jou weer dichter bij jezelf brengen. Want er is altijd een volgende stap die je kunt nemen. Je zit nooit werkelijk vast.


hoe werkt het?

het intakegesprek

Voorafgaand aan een coachingstraject hebben we een intakegesprek. In dat gesprek staan we stil bij wat er op dit moment in jouw leven aandacht vraagt en wat de gewenste situatie is waar jij naartoe wilt werken. Als je na het intakegesprek het gevoel hebt dat je het traject wilt starten geef ik je een indicatie van de verwachte duur van het coachingstraject. 

De vervolgsessies

Iedere lichaamsgerichte coachingssessie begint met het terugblikken op de afgelopen periode en het bespreken wat er op dit moment je aandacht vraagt, vanuit de hulpvraag en het doel dat jij in de intakesessie hebt ingebracht. Vervolgens gaan we daarmee aan de slag. De sessie kan bestaan uit ademhalingsoefeningen, aanraking, visualisaties, systeemopstellingen en lichaamsoefeningen. Vanuit de stilte komen er vaak woorden, beelden, gedachten, herinneringen en antwoorden.  Aan het eind van de sessie blik je terug op wat er is aangeraakt en wat je daarvan kunt meenemen in je dagelijks leven. Na iedere sessie stuur ik je een reflectieformulier, die jij voor de volgende sessie aan mij terugstuurt. Zo blijf je je bewust van je proces, de stappen die je hebt gezet en de stappen die jij nog wilt zetten. Gedurende het traject stemmen we steeds af of de vraag en het doel waarmee je kwam al in beeld komen of misschien bijstelling behoeven.

De afronding

Als de gewenste situatie binnen je bereik ligt en je daar zonder begeleiding mee verder kunt, ronden we het traject af. We doen dit door terug te blikken naar de stappen die je gezet hebt, te voelen waar je nu staat en vooruit te blikken op de stappen die jij zonder begeleiding wilt gaan zetten. Als jij dat wil kunnen we na drie maanden nog een follow-up doen om te kijken hoe het gaat. 

tarieven

Voorafgaand aan het coachingstraject plan ik een intakegesprek met je in. Dit gesprek duurt een uur en is kosteloos. 

Een lichaamsgerichte coachingssessie  duurt een uur tot anderhalf uur en kost 80 euro (incl. BTW). Als je werkgever jouw coachingstraject betaalt kan deze een offerte opvragen

combineren met massage

Je kunt de coachingssessies ook prima afwisselen met massage. Klik hier voor meer info