Angst is een goede raadgever

Gepubliceerd op 25 maart 2020 om 15:44

angst voor je eigen schaduw

‘Angst is een goede raadgever’, dat was de gevleugelde uitspraak van een psycholoog waar ik ooit kwam toen ik verlamd door angst er doorheen zat. En ze had gelijk! Als je de angst echt toe kunt laten, en je luistert naar de boodschap die het te vertellen heeft dan gebeuren er verrassende dingen.

Als je angst niet erkent en doorleeft dan is het een bijzonder slechte raadgever. Dan zet het je aan tot gepieker, opvliegend gedrag, ontkenning, somberheid en zijn je acties gericht op zelfbehoud. Daarvan hebben we de laatste tijd genoeg voorbeelden kunnen zien in de media. Ik kan daar trouwens vrij mild naar kijken. Het betekent niet dat de mens van nature slecht en egoïstisch is, het is een impuls die het gevolg is van niet-onderzochte angst.


Maar als we met onze aandacht naar de angst toe gaan,  en de angst diep tot ons laten doordringen, dan gebeurt er iets compleet anders. Dan brengt het ons in een verhoogde staat van bewustzijn, waardoor we veel meer aanwezig zijn in het hier en nu, waardoor we compassie tonen voor elkaar en ons ten diepste realiseren hoezeer we met elkaar verbonden zijn. Ik kan dat illustreren met een verhaal uit mijn eigen leven:

 

Leef alsof het je laatste dag is, yeah right…

Ik werd altijd een beetje kriegel als ik teksten hoorde als 'leef alsof het je laatste dag is'.  Met de doodsangst die mijn hele leven al bij me is, leek me dat niet verstandig. Het zou betekenen dat ik mijn leven in een staat van paniek zou doorbrengen. En dus hield ik de angst zoveel mogelijk op afstand. Ik keek geen nieuws, geen spannende films en in tijden van extreme angst slikte ik medicijnen om de angst te dempen. Door de jaren heen leerde ik dat er ook een andere weg was, dat de angst niet de vijand was, maar een emotie die gevoeld en doorleefd wilde worden. Door jarenlange therapie, spirituele beoefening en andere vormen van persoonlijke groei leerde ik steeds beter omgaan met de angst. De inzichten die dit bracht ging ik doorgeven aan anderen door hen te coachen.


Maar toch bleef ik mezelf ook nog regelmatig afschermen voor mijn angst. Ik keek tot voor kort nog steeds geen nieuws en geen films met heftige beelden. Maar nu is er geen ontkomen meer aan. Ik kan mijn ogen niet meer sluiten voor het nieuws. Doodsangst heeft met het Coronavirus een gezicht gekregen waarvan ik mijn ogen niet langer kan afwenden.

Memento mori

En nu ik de angst weer in het gezicht kijk voel ik weer zo helder welk enorm geschenk er in besloten ligt, zolang ik de angst maar helemaal toelaat en er doorheen adem. Als ik helemaal aanwezig blijf bij de angst en ik laat alle verhalen die er aan vastzitten als een film aan me voorbij trekken, kom ik bij de kern uit: een fysieke sensatie, een staat van verhoogd bewustzijn. De laatste dagen leef ik intenser. Ik wordt regelmatig overspoeld door een gevoel van dankbaarheid, ik voel hoe de zon en de wind mijn huid strelen, ik kijk met verwondering naar het licht dat in mijn woonkamer binnenvalt en zie alle nerven in het blad van mijn kamerplanten. Tegelijkertijd voel ik me diep getroffen door de berichten die uit Italië en andere delen van de wereld komen. Kortom, de angst maakt me bewust van de kwetsbaarheid van de planeet, de vergankelijkheid van alles en mijn eigen sterfelijkheid. Alles komt daarmee dieper binnen; de vreugde van de verbinding die ik voel en om me heen zie, de opwinding over de kansen die deze crisis biedt, maar ook de intense pijn van alle hartverscheurende dingen die er in de wereld gebeuren, de rouw waar we als mensheid collectief doorheen moeten. Ik adem overal doorheen en het vervult me met een diep gevoel van ontzag voor het leven in al z'n facetten.

Maar waarom is de angst dan een goede raadgever? Door me niet af te keren van het nieuws maar het te doorvoelen veranderen ook mijn acties. Ik maak andere keuzes en neem tijd om te vertragen. Ik zie ineens de lieve donshaartjes die het gezicht van mijn moeder bedekken nu ik dagelijks met haar Skype. Ik besluit mijn coaching gratis aan te gaan bieden. Ik ga weer schrijven, wat ik lange tijd niet gedaan heb. Ik geniet van mijn dagelijkse wandelingen. Ik sta meer open voor andere mensen. En dat alles vult me met een onbeschrijfelijk gevoel van liefde. Dat is dus waar angst me brengt: bij de Liefde! Maar alleen als ik me eraan durf over te geven. Doe ik dat niet dan gaat het aan me vreten, en ook die staat van zijn ken ik maar al te goed. En ik moet er iedere dag opnieuw voor waken.

 

Fight, flight or freeze

Angst vraagt dus om overgave. Door helemaal in het hier en nu te zijn met de angst vallen alle verhalen weg die de angst aanvankelijk in het leven hebben geroepen. Angst is een oproep van de geest om naar binnen te keren. Dat voelt onnatuurlijk want onze primaire reactie op gevaar is vechten, vluchten of bevriezen. Maar dat zijn oer-oude strategieën die werken als er een leeuw achter je aanziet en niet als je voor de tiende keer op een dag je nieuwsapp opent om te zien wat het Coronavirus op wereldschaal aan sociale ontwrichting teweeg brengt.


Ik wil iedereen uitnodigen te erkennen dat er angst is, maar in plaats van er tegen te vechten, ervoor te vluchten of te bevriezen om naar binnen te keren. Er op een diep niveau contact mee te maken. En het geschenk te ontvangen dat de angst ons te bieden heeft. Het geschenk van Liefde. Want angst is niet het tegenovergestelde van Liefde, het is het voertuig dat ons in het hart van de Liefde kan brengen als we ons eraan durven over te geven.


En als we vanuit dat diepe contact met de angst gaan handelen dan ziet dat handelen er heel anders uit, dan brengt het helderheid, moed, compassie, vreugde, overgave. Dan is ‘leven alsof het je laatste dag is’ geen toestand van blinde paniek maar een van vreugde, overgave en verbinding. 


Wil jij weten hoe dat moet? Ik ondersteun je er graag bij. Ik kan je leren om contact te maken met je angst, je angst te verwelkomen en er doorheen te ademen. Vanwege de Coronacrisis kun je nu kosteloos een online-sessie bij me inplannen, gewoon vanuit je huiskamer. 

 


Ken je iemand voor wie dit artikel interessant is? Deel het!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.